Istoria goblenului

Goblenurile moderne au inceput cu o fabrica de textile din Paris, numita dupa o familie de vopsitori francezi. Intreprinderea a aparut pe la mijlocul secolului al 15-lea, cand Jean Gobelin si Philibert Gobelin au infiintat o vopsitorie la periferia Parisului. Afacerea de familie a inflorit si, la inceputul secolului al 17-lea regele Henry al IV-lea al Frantei a transformat atelierul in fabrica de tapiserie, sub conducerea tesatorilor Flamanzi.

Produsele de lux ale fabricii Gobelin au devenit atat de renumite incat fabrica a fost preluata in 1662 de Jean Baptiste Colbert, ministrul de finante al regelui Louis al XIV-lea, pentru a face parte din Fabrica Regala de Mobila. Colbert l-a pus la conducere pe pictorul francez Charles Lebrun si el a autorizat proiecte ale celor mai buni artisti ai vremii, stabilind standarde inalte de executie si a incurajat pregatirea noilor artizani. Rezultatul a fost o „revarsare” de minunate tapiserii si mobila, bogat ornate, in stil baroc.

Fabrica Gobelin s-a inchis din 1694 pana in 1699 datorita dificultatilor financiare ale Coroanei. S-a deschis doar pentru a face goblenuri si a continuat de atunci, cu o scurta intrerupere in timpul Revolutiei Franceze. Cu timpul stilurile s-au schimbat in rocco, neoclasic si modern. In 1825 fabrica a asimilat atelierul de carpete (covorase) Savonnerie, fondat in 1627. Acum se numeste, oficial, Manufacture Nationale de Gobelins.

Inapoi la prima pagina

Anunțuri

Un gând despre &8222;Istoria goblenului&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s